Warunki wykorzystania koncepcji high performance work systems w przedsiębiorstwach uzdrowiskowych - Dunikowska, Magdalena (Conditions of the Implementation of the High Performance Work Systems in Health Resort Companies, 2009)
Celem artykułu jest określenie warunków wykorzystania HPWS w przedsiębiorstwach uzdrowiskowych. Służy temu zidentyfikowanie działań realizowanych w tych przedsiębiorstwach w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi, które można uznać za charakterystyczne dla systemów wysoce efektywnej pracy. Odniesiono się przy tym do czterech składowych (filarów) HPWS, takich jak: dzielenie się informacją, rozwój wiedzy personelu, wynagradzanie powiązane z efektami i egalitaryzm. Jednocześnie zwrócono uwagę na niedomagania w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi, stanowiące w istocie bariery wdrażania HPWS. Na tej podstawie podjęto próbę wskazania działań, które stworzyłyby warunki sprzyjające wdrożeniu HPWS w przedsiębiorstwach uzdrowiskowych. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 42-49