Zaangażowanie pracowników poprzez zaufanie - Juchnowicz, Marta (Trust-Based Employee Participation, 2009)
Omówiono znaczenie zaangażowania pracownika w zmieniającej się organizacji. Zdefiniowano pojęcia zaangażowanie oraz przedstawiono formy w jakich się przejawia. Poruszono także problem zaufania organizacyjnego, przejawiającego się w dwóch płaszczyznach: jednostkowej oraz organizacyjnej. Wyjaśniono istotę zaufania organizacyjnego oraz opisano jego znaczenie. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 35-41