Innowacyjność : w kierunku zarządzania przez zaangażowanie - Borkowska, Stanisława (Innovation : Towards Participation-Based Managemen, 2009)
Niniejsze opracowanie podejmuje dyskusję nad problemem dotyczącym strategicznego zarządzania zasobami ludzkimi oraz prezentuje wyniki badań stanowiące odpowiedź na następujące pytania: 1) Czy zachodzi związek między poziomem i dynamiką innowacyjności a stosowaniem przez firmy praktyk HRM spójnych z jego strategią i strategią ogólną firmy? 2) Czy poziom i dynamika innowacyjności organizacji różni się w zależności od stosowanego modelu HRM: opartego na koncepcji high involvement work practices/system (HIWP) bądź na koncepcji high performance work systems (HPWS)? Pierwsza część artykułu poświęcona jest dyskusji o modelach HRM. Dwie kolejne części przedstawiają związek między HRM i jego modelami a innowacyjnością tak z perspektywy teoretycznej, jak i w świetle przeprowadzonych badań empirycznych. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 17-34