Inwestowanie w zrównoważony rozwój jako metoda przeciwdziałania skutkom katastrof naturalnych w regionie Azji Środkowej - Piepiora, Zbigniew (Investing in the Sustainable Development as a Method of Counteracting the Results of Natural Disasters in the Region of Central Asia, 2009)
Według niektórych źródeł liczba kataklizmów w regionie Azji Środkowej rośnie. Zjawiska te często powodują śmierć lub uszczerbek na zdrowiu wielu osób i w rezultacie obniżanie jakości życia w regionie. W obliczu tak niepokojących faktów koniecznością staje się analiza tego typu zjawisk i przeciwdziałanie ich skutkom, które może odbywać się zużyciem różnych instrumentów. W niniejszym artykule przedstawiono wykorzystanie inwestowania w zrównoważony rozwój jako metody zapobiegania negatywnym konsekwencjom katastrof naturalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 79, s. 123-135
Keywords: katastrofa naturalna; polityka; inwestowanie; zrównoważony rozwój; Azja Środkowa