Ekologistyka w przedsiębiorstwie - Piasecka-Głuszak, Agnieszka (Ecologistics in a Company, 2009)
Zakres oddziaływania na środowisko naturalne przez logistykę jest szeroki. Odpowiednia gospodarka i zarządzanie odpadami, zapobieganie ich powstawaniu, minimalizacja ilości, zapewnienie zgodnego z zasadami ochrony środowiska recyklingu czy likwidacji to wszystko zapewnia połączenie logistyki z ekologią, czyli ekologistykę. Celem artykułu jest przedstawienie podstawowych zagadnień dotyczących ekologistyki. Autor wyjaśnia pojęcie podsystemu ekologistyki, gospodarki odpadami, przedstawia podstawowe kryteria klasyfikacji odpadów, koszty zewnętrzne procesów logistycznych, główne funkcjonalne podsystemy zarządzania gospodarką odpadami, a także koszty i korzyści tego podsystemu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 79, s. 111-122
Keywords: ekologistyka; gospodarka odpadami; logistyka recyklingu; logistyka utylizacji