Wykorzystanie mechanizmów wspomagania redukcji emisji CO2 protokołu z Kioto w unijnym handlu emisją - Graczyk, Andrzej (The Utilization of the Support Mechanism of Reduction in CO2 Emission in the Kyoto Protocol and European Union Emission Trade, 2009)
W artykule przedstawiono regulacje, które dzięki wykorzystaniu mechanizmów elastycznych protokołu z Kioto mogą wspomagać proces redukcji emisji gazów cieplarnianych na terenie Unii Europejskiej. Mimo istnienia wielu ograniczeń ustalonych w prawie unijnym i polskim polskie podmioty powinny podjąć aktywne działania z zastosowaniem mechanizmów protokołu z Kioto. Pozwolą im one na zwiększenie posiadanej puli pozwoleń na emisję dwutlenku węgla.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 79, s. 64-74
Keywords: mechanizmy elastyczne; pakiet klimatyczno-energetyczny UE; ETS