Prawne, ekonomiczne i ekologiczne aspekty gospodarki odpadami niebezpiecznymi w powiązaniu z ochroną środowiska naturalnego - Drozda, Mariola (Legal, Economic and Environmental Aspects of Hazardous Waste Management in Conjunction with Environmental Protection, 2009)
Artykuł zawiera omówienie teoretycznych i praktycznych zagadnień związanych ze środowiskiem naturalnym. Wskazuje konstytucyjne podstawy do ochrony środowiska oraz poszczególne ustawy, które informują oraz nakazują, jak należy gospodarować środowiskiem i postępować z nim. Tematem przewodnim artykułu są problemy związane z ochroną środowiska przyrodniczego pod względem prawnym, ekonomicznym i ekologicznym. Przedstawione zostały sposoby, jak uchronić środowisko naturalne przed degradacją, oraz omówiono, jakie korzyści dla środowiska i społeczeństwa niesie przestrzeganie ustalonych zasad względem jego ochrony.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 79, s. 52-63
Keywords: gospodarka odpadami; ochrona środowiska; odpady