Projekty badawcze w zakresie relacji: globalne zmiany klimatyczne a deforestacja i degradacja lasów tropikalnych : (na przykładzie działań CIFOR -centrum międzynarodowych badań leśnych) - Czaja, Stanisław; Becla, Agnieszka (Global Climate Chances and Deforestation and Rain Forest Degradation Research Projects : (on the Example of the CIFOR's Activity), 2009)
W artykule przedstawiono rolę lasów na Ziemi, w gospodarce i innych formach aktywności człowieka oraz omówiono podstawowe przyczyny degradacji lasów. Na tle tych przyczyn autorzy omówili strategię badań CIFOR na lala 2008-2018, jej główne cele, zamierzenia i przygotowane działania. Strategia ta skupia się na analizie możliwości redukcji emisji gazów szklarniowych pochodzących z deforestacji i degradacji lasów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 79, s. 34-51
Keywords: globalne zmiany klimatyczne; deforestacja; degradacja lasów tropikalnych; lasy tropikalne; ochrona lasów