Produkty ubezpieczeniowe służące realizacji koncepcji zrównoważonego rozwoju - Ciechelska, Agnieszka (Insurance Products for Realization of the Concept of Sustainable Development, 2009)
W literaturze przedmiotu najczęściej spotyka się opracowania dotyczące ekologicznych ubezpieczeń majątkowych, dotyczących strat w majątku. Brak jest natomiast badań poświęconych temu problemowi w szerszym kontekście środowiskowo-społecznym, zwłaszcza w sytuacji problemów o charakterze globalnym. Artykuł jest wstępnym rozpoznaniem tego rodzaju działalności prowadzonej przez różne podmioty sektora ubezpieczeniowe-go. Dlatego też kryterium podziału zaprezentowanych produktów ubezpieczeniowych stanowi obszar problemowy, którego rozwiązaniu mogą się przysłużyć.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 79, s. 21-33
Keywords: "zielone" ubezpieczenia; rozwój zrównoważony; ubezpieczenia ekologiczne