Finansowanie ochrony środowiska ze środków funduszy celowych w wybranych krajach Europy Środkowo-Wschodniej - Bartniczak, Bartosz; Ptak, Michał (The Role of Earmarked Funds in Financing Environmental Protection in Selected Central and Eastern European Countries, 2009)
Celem artykułu jest przedstawienie znaczenia celowych funduszy ekologicznych działających w wybranych krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Fundusze te odgrywają istotną rolę w finansowaniu przedsięwzięć służących ochronie środowiska. Wśród przychodów funduszy znajdują się przychody z opłat i kar ekologicznych, wpływy ze zwrotu pożyczek, wpływy z operacji finansowych, dotacje budżetowe i środki z ekokonwersji. Fundusze wykorzystują zgromadzone w ten sposób środki do udzielania pomocy finansowej (zwykle na preferencyjnych warunkach) dla samorządów i przedsiębiorstw podejmujących działania korzystne z punktu widzenia polityki ochrony środowiska. Fundusze celowe pełnią także funkcję instytucji pośredniczących w procesie wdrażania Funduszu Spójności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 79, s. 9-20
Keywords: finansowanie ochrony środowiska; fundusze celowe; Europa Środkowo-Wschodnia