Metody kontroli i pomiaru jakości kształcenia stosowane przez szkoły wyższe - Nahajowska, Alicja (Methods of Quality Control in Education, Used by Colleges, 2009)
Celem artykułu jest przegląd metod, za pomocą których uczelnie wyższe kontrolują jakość oferowanych usług. Podstawą utrzymania przez uczelnie wyższe wysokiego standardu jakości kształcenia jest jego systematyczna kontrola oraz wyciąganie wniosków z przeprowadzonych badań i podejmowanie na ich podstawie koniecznych działań, mających na celu nieustające doskonalenie nauczania. Dbałość uczelni o jakość kształcenia przejawia się w stosowaniu metod, które można rozpatrywać jako endo- i egzogeniczne, czyli opracowane wewnątrz uczelni oraz okresowe przeglądy zewnętrzne, którym uczelnie poddają się dobrowolnie lub obligatoryjnie. Zarówno endo- jak i egzogeniczne procedury kontroli jakości kształcenia obejmują programy kształcenia, przebieg edukacji oraz efekty końcowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 80, s. 108-116
Keywords: jakość kształcenia; metody ewaluacji; audyty wewnętrzne