Złożoność obliczeniowa metod ewolucyjnych - poszukiwanie algorytmu ewolucyjnego rozwiązującego problem biznesowy - Wojarnik Krzysztof (Computational Complexity of Evolutionary Methods - Business Problem Solution Searching Thankso to Evolutionary Algorithms, 2009)
Istnieje wiele sposobów rozwiązywania problemów wielokryterialnych. Jednym z nich są algorytmy ewolucyjne. Ze względu na różnorodność parametrów sterujących tymi algorytmami można wyróżnić ich wiele rodzajów i odmian. Trudno jest stwierdzić ad- -hoc, która z metod ewolucyjnych jest lepsza do rozwiązania postawionego problemu. Jednym z możliwych rozwiązań, zmierzających do uzyskania odpowiednich parametrów działania algorytmu ewolucyjnego, wydają się metaalgorytmy, które mogą być pomocne w wyborze algorytmu ewolucyjnego, niejako dopasowanego do rozwiązywania problemów danej klasy. Z tego punktu widzenia można zaproponować metaalgorytm, który pozwoli na rozwiązywanie różnorodnych problemów biznesowych przy użyciu algorytmów ewolucyjnych, co będzie przedmiotem dalszych badań autora artykułu w niedalekiej przyszłości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 82, s. 310-319
Keywords: metody ewolucyjne; sztuczna inteligencja; optymalizacja