Uczenie się i adaptacja inteligentnych przedsiębiorstw - Pondel, Maciej (Learning and Adaptation of Intelligent Enterprises, 2009)
W artykule zdefiniowano pojęcie inteligentnego przedsiębiorstwa, wskazano znaczenie uczenia się i adaptacji przedsiębiorstwa niezbędnych do właściwego rozwoju przedsiębiorstwa na konkurencyjnym rynku. Zaprezentowano również model adaptacyjny OODA pozwalający przedsiębiorstwu reagować na zmiany swojego otoczenia, przewidywać je i wyprzedzać. Celem artykułu jest wskazanie cech inteligentnego przedsiębiorstwa, w tym tych związanych z wykorzystaniem nowoczesnych narzędzi informatycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 82, s. 243-253
Keywords: inteligentne przedsiębiorstwo; wiedza; uczenie się; adaptacja; cykl Boyda