Współczesne technologie internetowych mediów strumieniowych - Małachowski, Andrzej; Musiałkowski, Paweł (Modern Technologies of Internet Media Streaming, 2009)
Artykuł jest poświęcony jednej z najbardziej zaawansowanych technologii internetowych, jaką są media strumieniowe. W pierwszej części rozważań scharakteryzowano podstawowe parametry techniczne jakości przekazu (odbioru) multimedialnego. W dalszej części przedstawiono kluczowe (poza przepustowością sieci i wydajnością pracy komputera) w technologiach mediów strumieniowych czynniki sprawności procesów przetwarzania przekazu multimedialnego: stosowane metody kompresji obrazów filmowych (wideo); efektywne formaty plików (struktura i organizacja danych); wydajne, wielofunkcyjne odtwarzacze plików wideo. W zakończeniu wskazano na głębokie przewartościowania, jakie już zachodzą na tym rynku, m.in. związane z kształtującą się cywilizacją Web 2.0.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 82, s. 234-242
Keywords: technologie internetowe; przekaz multimedialny; media strumieniowe