Product Placement w multimedialnej e-reklamie - Małachowski, Andrzej (Product Placement in Multimedia Advertising, 2009)
Product placement to rodzaj reklamy polegającej na lokowaniu produktu (marki, hasła, symbolu itp.) w dowolnych mediach komunikacji i w"neutralnym" (niepromocyjnym) tle znaczeniowym. Dokonano przeglądu reklam typu product placement w internetowych przekazach multimedialnych: plikach w serwisach wideo, grach sieciowych (w tym on-line), wideoklipach muzycznych, plikach wideo w serwisach społecznościowych (w tym w wideo-blogach), transmisjach on-line (mediach strumieniowych), portalach TV tradycyjnej i stricte internetowej. Wskazano przesłanki sprzyjające rozwojowi product placement w e-reklamie, jak: rosnący udział e-reklamy w całym rynku reklamy; "dyskretny urok" reklamy typu product placement oraz dość wysoki (niekiedy ponad 40-procentowy) próg jej akceptowania przez użytkowników sieci, niskie relatywnie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 82, s. 227-233
Keywords: mutlimedia; e-reklama; product placement; koszty produkcji reklamy i jej dystrybucji