Metodyka AGILE I niektóre przykłady współcześnie rozwijanych jej odmian w wytwarzaniu oprogramowania - Hołub, Cezary (Agile Methodology and Some of their Modern Varieties in Software Development Industry, 2009)
Obecnie istnieje wiele metod rozwoju oprogramowania, osoby zarządzające projektami jednak coraz częściej wybierają metodykę agile. W 2001 r. grupa ekspertów zorganizowała spotkanie, na którym zostało utworzone stowarzyszenie o nazwie Agile Alliance. Głównym celem tego artykułu jest charakterystyka metodologii wytwarzania oprogramowania agile oraz opis kilku jej modyfikacji obecnie używanych w przemyśle IT. W artykule znajdziemy także opis jednej z najczęściej stosowanych "tradycyjnych" metod rozwoju oprogramowania, a mianowicie waterfall, wraz z krótką konfrontacją tych dwóch metod.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 82, s. 218-226
Keywords: agile; waterfall; metodologia; programowanie; Scrum