Wykorzystanie ontologii do modelowania choreografii procesów biznesowych - Bukowska, Elżbieta (Using Ontology for Business Process Choreography Modelling, 2009)
W celu zapewnienia jak największej efektywności działania przedsiębiorstw systemy informatyczne w nich wykorzystywane muszą być ściśle powiązane z realizowanymi przez te przedsiębiorstwa procesami biznesowymi. Wszelkie zmiany w tych procesach powinny mieć niemal natychmiastowe odzwierciedlenie w działaniu systemów. Artykuł porusza problem odpowiedniego opisu modeli choreografii procesów biznesowych (opisujących współpracę pomiędzy przedsiębiorstwami), który umożliwi automatyczną implementację odpowiednich systemów i/lub wprowadzanie zmian w systemach już istniejących. Jedną z notacji wykorzystywanych w tym celu jest BPMO1, która pozwala nie tylko na graficzną prezentację modelu, lecz również na uwzględnienie semantyki poszczególnych elementów procesu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 82, s. 163-172
Keywords: semantyka; modelowanie procesów biznesowych; BPM; BPMO