Kredyt bankowy jako instrument finansowania działalności mikro- oraz małych i średnich przedsiębiorstw na terenie województwa warmińsko-mazurskiego - Szydłowski, Konrad (Bank Credit as a Financing Instrument of Micro -, Small - and Medium -Sized Enterpises in the Warmia and Mazury Province, 2009)
Celem artykułu jest ocena aktywności mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw w obszarze pozyskiwania środków kredytowych oraz ich wykorzystywania w procesie finansowania prowadzonej działalności. Ponadto dokonano identyfikacji podstawowych barier utrudniających przedsiębiorcom dostęp do kredytu bankowego. Badaniami objęto 303 przedsiębiorstwa z sektora MMŚP działające na terenie województwa warmińsko-mazurskiego w latach 2002-2005. Stanowiło to 0,3% badanej populacji firm. W badaniach wykorzystano metodę ankietową. Instrumentem badawczym był kwestionariusz zawierający 35 pytań, które dotyczyły sytuacji ekonomiczno-finansowej przedsiębiorstw, wykorzystywanych źródeł finansowania, a także opinii na temat kredytowania działalności operacyjnej i inwestycyjnej przez banki. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 794-803