Prognozowanie finansowe w przedsiębiorstwach - z doświadczeń banków w Polsce - Stefański, Artur (Financial Forecasts of Enterprises - From the Experience of Banks in Poland, 2009)
Celem opracowania była próba ustalenia, jak często projekcje finansowe przedsiębiorców towarzyszą składanym w banku wnioskom kredytowym, oraz ocena stopnia ich zgodności z faktycznymi wynikami osiąganymi przez przedsiębiorców. W tym celu przeprowadzono badanie, którym objęto 60 wniosków kredytowych złożonych przez przedsiębiorców w 2005 roku w 4 bankach działających w Poznaniu. Prognozy finansowe przedsiębiorców na 2006 roku zostały następnie porównane z rzeczywistymi wynikami tych samych przedsiębiorstw osiągniętymi w 2006 roku. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 753-760