Źródła finansowania przedsiębiorstw z udziałem kapitału zagranicznego w regionie łódzkim - Różański, Jerzy; Starzyńska, Dorota (Analysis of Financial Sources in Enterprises with Foreign Capital Participation in the region of Łódź, 2009)
Celem artykułu jest określenie podstawowych źródeł finansowania przedsiębiorstw z udziałem kapitału zagranicznego działających w Polsce. Ze względu na znaczną skalę badań ankietowych ograniczono się do przedsiębiorstw działających w regionie łódzkim. Celem badania jest ustalenie, na ile teoretyczne konstrukcje odnoszące się do sposobu finansowania przedsiębiorstw zagranicznych znajdują swe odzwierciedlenie w przedsiębiorstwach z udziałem kapitału zagranicznego zlokalizowanych w Polsce i działających w polskich realiach gospodarczych. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 708-716