Związek przedsiębiorstw artykułów spożywczych i napojów z rynkiem - Zwolak, jan (Food and Beverage Companies on the Market, 2009)
Badanie związków wartości przychodu ze sprzedaży z wartością kapitału własnego, wartością amortyzacji i zatrudnienia wykazało, że efektywność ogólna (wyraz wolny) wartości amortyzacji i zatrudnienia była wyższa o 28% od kapitału własnego i zatrudnienia. Również elastyczność przychodu ze sprzedaży była większa względem wartości amortyzacji niż wartości kapitału własnego w badanych przedsiębiorstwach artykułów spożywczych i napojów w 2006 r. Stosunkowo słabe ich wyposażenie techniczne i wyniki badań uzasadniają konieczność wyposażenia w środki trwałe i innowacyjne technologie w celu wzrostu synergii produktywności kapitału własnego, obcego i dotychczasowego majątku przedsiębiorstw przetwórczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 197-206
Keywords: kapitał własny; amortyzacja; zatrudnienie; związki funkcyjne; produktywność