Integracja ekonomiczna szansą rozwoju krajów trzeciego świata w globalnej gospodarce - Skulski, Przemysław (Integration as a Development Chance for the Third World Countries in the Global Economy, 2009)
Lata 90. XX w. zapoczątkowały nowy okres w procesach integracji gospodarczej krajów rozwijających się, zarówno w Ameryce Łacińskiej, jak i w Azji Południowo-Wschodniej oraz w Afryce. W Ameryce Łacińskiej wyrazem takiego stanu rzeczy stała się intensyfikacja współpracy gospodarczej, rewitalizacja istniejących ugrupowań gospodarczych oraz zawarcie nowych porozumień. W Azji Południowo-Wschodniej zmienił się charakter ASEAN, a nadrzędnym celem stało się wzmocnienie współpracy gospodarczej, co w konsekwencji doprowadziło do zwiększenia konkurencyjności regionu na arenie międzynarodowej. Natomiast procesy integracji gospodarczej inicjowane w Afryce zmierzają do zwiększenia siły politycznej położonych tam krajów na arenie międzynarodowej, a co za tym idzie, zwiększenia ich udziału w międzynarodowym podziale pracy i w efekcie pobudzenia rozwoju gospodarczego. Jednak dotychczas podejmowane na Czarnym Kontynencie działania nie przynoszą wymiernych efektów ekonomicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 173-183
Keywords: integracja gospodarcza; kraje rozwijające się; współpraca międzynarodowa