Regionalizacja globalizacji - Rymarczyk, Jan (Regionalization of the Globalization, 2009)
Niezwykła intensyfikacja międzynarodowego handlu i inwestycyjnych relacji pomiędzy krajami, jaka występuje od początku lat 60. XX w. do chwili obecnej, oraz odmienny ich charakter w porównaniu z podobnymi procesami w przeszłości spowodowały określenie ich jako "globalizacji". W istocie te procesy nie mają charakteru globalnego, a koncentrują się w zasadzie w rozwiniętych regionach świata (Triada). Regionalizacji globalizacji wydaje się sprzyjać także rosnąca liczba regionalnych ugrupowań integracyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 163-172
Keywords: globalizacja; regionalizacja; internacjonalizacja; multilateralizacja