Prognozy rozwoju energetyki wiatrowej - Pultowicz, Alicja (Prognosis on Global Wind Power Development, 2009)
Celem artykułu jest przedstawienie prognoz rozwoju sektora energetyki wiatrowej na świecie. W pierwszej części autorka koncentruje się na światowych liderach sektora, przedstawiając najbardziej obiecujące pod względem rozwoju energetyki wiatrowej rynki. Druga część dotyczy sytuacji sektora w Polsce. W konkluzji autorka podkreśla potrzebę konsekwentnych dążeń do osiągnięcia udziału energii odnawialnej w bilansie energetyczno-paliwowym kraju na poziomie zbliżonym do wymaganego przez UE w innych państwach o podobnych warunkach wiatrowych. Istnieje konieczność ukierunkowania polskiej polityki energetycznej i ekologicznej na wypełnianie unijnych i światowych zobowiązań dotyczących OZE. Potencjał techniczny odnawialnych źródeł energii w Polsce porównywalny jest do krajów dawnej "piętnastki", co stymuluje sektor do intensywnego rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 153-162
Keywords: energetyka wiatrowa; odnawialne źródła energii (OZE); prognozy rozwoju sektora