Audyt w procesie globalizacj - Pirogowicz, Patrycja (Audit in the Globalization Process, 2009)
Udział w procesie globalizacji stawia nowe wyzwania przed audytem oraz powiększa obszary jego zastosowania. W dobie globalizacji zmienia się specyfika środowiska, w którym działają przedsiębiorstwa. Charakter tego środowiska przestaje być wyłącznie wewnątrzpaństwowy, a staje się także międzynarodowy. Następuje proces ujednolicania się prawa. Przedsiębiorstwa muszą w swym funkcjonowaniu uwzględniać oprócz standardów krajowych także standardy międzynarodowe. Dostosowywanie się do nowej "globalnej rzeczywistości" może znacznie ułatwić sprawnie funkcjonujący audyt, dzięki któremu będzie można czuwać nad efektywnością działania przedsiębiorstw. Z globalizacją wiążą się także pewne niekorzystne zjawiska, takie jak pranie brudnych pieniędzy czy korupcja. Audyt może stać się skutecznym narzędziem ograniczania tych nielegalnych procederów. Jego rola jest tym większa, że skutki tych przestępstw mają już wymiar nie tylko lokalny, regionalny czy państwowy, lecz także światowy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 133-142
Keywords: audyt; globalizacja; Unia Europejska; fundusze Unii Europejskiej; kapitał ludzki