Polski sektor rolno-spożywczy wobec wyzwań globalizacji : wybrane zagadnienia - Michalczyk, Joanna (Polish Agri-Food Sector Facing Global Challenges : Selected Problems, 2009)
Obecna sytuacja w Polskim sektorze rolno-spożywczym nie tylko jest związana z naszym członkostwem w Unii Europejskiej, ale także wynika z determinant globalnych. Wpływ tych ostatnich systematycznie się zwiększa. Dotyczą one płaszczyzny demograficznej, ekonomicznej, socjalnej, technologicznej, ekologicznej i politycznej. Chociaż analizowany sektor musi stawić czoła globalnej konkurencji, to rosnące inwestycje, wysoki potencjał rozwojowy i inne mocne strony pozwalają polskim producentom żywności na utrzymanie kluczowej pozycji na światowym rynku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 108-120
Keywords: ektor rolno-spożywczy; globalizacja; handel zagraniczny; rolnictwo; ntegracja europejska