Wpływ upowszechniania się cyberslackingu na wydajność pracy - Galewski, Tomasz (The Impact of Cyberslacking Dissemination on Work Efficiency, 2009)
W publikacji omówione zostało zjawisko cyberslackingu, które polega na nadużywaniu korzystania z Internetu w miejscu pracy w celu załatwiania prywatnych spraw. W pracy przedstawiono mnogość definicji zjawiska w literaturze anglojęzycznej oraz problem z ustaleniem jednoznacznego odpowiednika w języku polskim. Autor artykułu podaje przyczyny powstania cyberslackingu oraz skalę tego zjawiska oszacowaną na podstawie wielu przytoczonych w pracy badań. Wyniki niektórych badań wskazują na szkodliwość cyberslackingu, jednakże wśród nowszych opracowań można doszukać się tych, które wskazują na dodatnią korelację między wydajnością pracy a użytkowaniem Internetu w pracy w prywatnych celach. W publikacji przedstawiono również konsekwencje powstania zjawiska cyberlenistwa oraz kilka sposobów jego zwalczania, które coraz częściej są stosowane w przedsiębiorstwach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 74-85
Keywords: cyberslacking; wydajność pracy; nadużywanie Internetu w pracy