Globalne zagrożenia współczesnej gospodarki światowej - Drelich-Skulska, Bogusława (Global Threats to Modern World Economy, 2009)
We wczesnych latach 90. XX w. globalizację postrzegano jako proces, który przyniesie korzyści ekonomiczne wszystkim krajom - podniesie stopę życiową na całym świecie i umożliwi rozwój społeczny. Obecnie - w końcu pierwszej dekady XXI w. - wiadomo, że reguły gry rządzące globalizacją są niesprawiedliwe, co sprawiło, iż znaczna większość krajów rozwijających się boryka się z ogromnymi trudnościami społecznymi i gospodarczymi. Niektórych zagrożeń związanych z globalizacją nie da się uniknąć i należy nauczyć się im zapobiegać, tym bardziej że wiele z nich jest rezultatem działalności człowieka. Dlatego też należy dążyć do stworzenia przejrzystego systemu handlu międzynarodowego, systemu, który umożliwi wszystkim krajom czerpanie korzyści ekonomicznych i stworzy im podstawy zrównoważonego rozwoju. Wymaga to wielopłaszczyznowej współpracy krajów Północy i Południa, a także zmian poziomu świadomości zamieszkujących tam społeczeństw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 62-73
Keywords: globalizacja; zagrożenia globalne; działalność człowieka