Organizacje wirtualne z perspektywy teorii sieci i realiów globalizacji - Czupryk, Agnieszka (Virtual Organizations from the Perspective of the Theory of Networks and Globalization, 2009)
Złożona sytuacja na wielu rynkach stworzyła nowe wymagania dla tradycyjnego, hierarchicznego modelu przedsiębiorstw. Z biegiem czasu wiele firm musiało porzucić reaktywny, wyizolowany od otoczenia model działalności gospodarczej, angażując się we współpracę z innymi organizacjami aktywnymi w danej branży. W ten sposób stopniowo zaczęły powstawać organizacje sieciowe. W literaturze przedmiotu można wyróżnić trzy rodzaje organizacji sieciowych: wewnątrzorganizacyjne (powiązania między jednostkami biznesowymi danego przedsiębiorstwa), stabilne (np. japońskie keiretsu) oraz dynamiczne. Jeden z najlepszych przykładów sieci dynamicznych stanowią organizacje wirtualne. To, że organizacje wirtualne opierają się na skomplikowanych powiązaniach między przedsiębiorstwami, determinuje niektóre ich cechy, np. możliwość zgromadzenia zasobów wszystkich partnerów czy istnienie zdecentralizowanego procesu decyzyjnego. Jednakże nie wszystkie teoretyczne założenia dotyczące organizacji wirtualnych są możliwe do zrealizowania w praktyce gospodarczej. Specyficzne warunki panujące na danych rynkach wpływają na modele teoretyczne, przekształcając je w dostosowane do sytuacji hybrydy. Dzięki strukturze sieciowej organizacje wirtualne mogą dostosować się do zmian w otoczeniu zewnętrznym szybciej niż tradycyjne, silnie zhierarchizowane firmy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 50-61
Keywords: organizacja wirtualna; przedsiębiorstwo jako sieć; globalizacja działalności przedsiębiorstw