Wybrane aspekty rozwoju nowej geografii ekonomicznej a kształtowanie nowego paradygmatu ekonomii i geografii społeczno-ekonomicznej - Becla, Agnieszka; Czaja, Stanisław (Some Chosen Aspects of Developing New Economic Geography and Forming a New Paradigm of Economics and Socio-Economic Geography, 2009)
W artykule przedstawiono wybrane przemiany w geografii społeczno-ekonomicznej oraz ich związki z ekonomią. Dokonano porównania metod badawczych obu dyscyplin nauki. Przedstawiono również pewne elementy nowych rodzajów podejścia nazywanych nową geografią ekonomiczną, geografią czasu oraz nową geografią przemysłową w kontekście zmian paradygmatu nauki ekonomii i geografii społeczno-ekonomicznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 9-19
Keywords: nowa geografia ekonomiczna; ekonomiczna teoria lokalizacji; nowa geografia przemysłowa