Czynniki kształtujące płynność zatrudnienia w przedsiębiorstwie w świetle wybranej literatury przedmiotu - Żarczyńska-Dobiesz, Agnieszka (Factors that Determine Workforce Fluctuation in a Company Based on Selected Literature Concering the Theme, 2009)
Transformacja rynku pracodawcy w rynek pracownika, otwarcie granic Europy, rosnąca popularność leasingu pracowniczego, jak również niewywiązywanie się z obietnic złożonych podczas rekrutacji spowodowały wzrost płynności zatrudnienia w przedsiębiorstwie. Zasadniczym celem artykułu jest zaprezentowanie elementów systemu motywacyjnego, takich jak: wynagrodzenia, ścieżka kariery, partycypacja pracowników, czas pracy, materialne środowisko pracy, które w istotny sposób mogą wpłynąć na zmniejszenie fluktuacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 63, s. 151-159
Keywords: płynność zatrudnienia; wynagrodzenia; ścieżka kariery; partycypacja pracowników; czas pracy; aterialne środowisko pracy