Struktura zadaniowa w założeniach współczesnych koncepcji i metod zarządzania - Lichtarski, Janusz Marek (Task Structure in the Perspective of Contemporary Concepts and Methods of Management, 2009)
Celem artykułu jest identyfikacja zespołów zadaniowych i projektowych w postulatach wybranych współczesnych koncepcji zarządzania. Przestudiowano najbardziej popularne koncepcje i metody, takie jak TQM, reengineering, controlling, organizację wirtualną, organizację uczącą się i zarządzanie wiedzą. Na podstawie przeprowadzonej analizy literatury przedmiotu i publikowanych wyników badań można stwierdzić, że zespoły zadaniowe i projektowe są obecne zarówno w podstawowych założeniach wszystkich wspomnianych koncepcji i metod, jak i w praktyce zarządzania współczesnych organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 63, s. 72-82
Keywords: struktury zadaniowe; zespoły zadaniowe; współczesne koncepcje i metody zarządzania