Jak sprawnie kształtować organizację sfery wykonawczej przedsiębiorstwa? Rola tzw. rozpiętości zadaniowej jako alternatywy rozpiętości kierowania - Łobos, Krzysztof (How to Efficiently Organize Operational Level of an Organization? The Importance of So-Called Spain of Tasks as an Alternative of the Span of Control, 2009)
Artykuł poświęcony jest organizacji sfery wykonawczej przedsiębiorstwa. Autor dochodzi do wniosku, że obciążanie kierowników odpowiadających za pewne całościowe sfery działania (produkt, rynek, grupa klientów) odpowiedzialnością za nadmierną liczbę obszarów uzyskiwanych efektów w sytuacji ich niechęci do delegowania uprawnień może skutkować obniżoną efektywnością działania. Postuluje wprowadzenie pojęcia właściwej rozpiętości zadaniowej na oznaczenie dopuszczalnej percepcją i możliwościami maksymalnej liczby obszarów odpowiedzialności kierownika, która umożliwia zapewnienie dobrych efektów pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 63, s. 67-71
Keywords: rozpiętość zadaniowa; rozpiętość kierowania; organizacja; specjalizacja; organizacja pracy; efektywność