Metody analizy strategicznej. Aspekty utylitarne - Stańczyk-Hugiet, Ewa (Strategic Analysis and Its Tools. Utilitarian Aspects, 2009)
Artykuł wyjaśnia znaczenie narzędzi zarządzania strategicznego w praktyce gospodarczej. W pierwszej kolejności przedstawiono podstawowe założenia przedstawicieli różnych szkół strategii, które pozwalają na zrozumienie stosowanych narzędzi oraz dodatkowe zainteresowania strategiczne. Następnie zaprezentowano wyniki badań w zakresie wykorzystania narzędzi strategicznych przeprowadzonych na próbie absolwentów 9 szkół biznesu w Wielkiej Brytanii. Efekty tych analiz przedstawiono w przekroju znajomości narzędzi oraz ich rangowania. W rezultacie można stwierdzić, że teoria zarządzania strategicznego jest spójna z praktyką.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 63, s. 48-57
Keywords: analiza strategiczna; myślenie strategiczne; narzędzia analizy strategicznej w praktyce