Nadzór właścicielski - przyczyny, pojęcie, warunki efektywności - Ćwik, Krzysztof (Corporate Governance - Reasons, Essence and Factors of Efficiency, 2009)
W artykule został poruszony problem pojęcia nadzoru właścicielskiego. Autor przedstawił konsekwencje oddzielenia własności od zarządzania, podjął próbę definicji pojęcia nadzoru właścicielskiego oraz przedstawił wybrane typy i modele nadzoru właścicielskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 63, s. 35-47
Keywords: nadzór korporacyjny; nadzór właścicielski; corporate governance