Spółka nadrzędna w kreowaniu strategii personalnej grupy kapitałowej - Zając, Czesław (Superior Unit in the Process of Creating Personal Strategy in Holding, 2009)
W opracowaniu omówiono "pozycję" spółki nadrzędnej w strukturze organizacyjnej holdingu. Podkreślono znaczenie, jakie ma ona w procesie strategicznego zarządzania zasobami ludzkimi w grupie kapitałowej. Rozpatrzona została jej rola w zarządzaniu holdingiem operacyjnym, holdingiem strategicznym i holdingiem finansowym. Analizie poddane zostały funkcje: kreacyjna, integracyjna i koordynacyjna, jakie wypełnia ona w procesie tworzenia strategii personalnej grupy kapitałowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 63, s. 28-34
Keywords: grupa kapitałowa; zarządzanie grupą kapitałową; strategia personalna grupy kapitałowej; spółka nadrzędna; spółki podporządkowane