Ocena zasadności stosowania dyskonta z tytułu braku płynności w wycenach polskich spółek niepublicznych - Welc, Jacek (The Evaluation of Reasonableness for Applying Illiquidity Discount in Valuation of Polish Private Companies, 2009)
Ryzyko płynności związane jest z instrumentami finansowymi, których obrót następuje na niewielkich rynkach charakteryzujących się trudnością zbycia aktywów po oczekiwanych cenach. Ryzyko to wiąże się w praktyce z koniecznością zaakceptowania cen sprzedaży niższych niż ceny sprzedaży podobnych aktywów notowanych na płynnych rynkach. Konieczność uwzględnienia ryzyka płynności stanowi istotny aspekt wyceny spółek niepublicznych. Z powodu wielu trudności z kwantyfikacją tego ryzyka większość analityków wykorzystuje pewne "reguły kciuka", stosując dyskonto z tytułu niskiej płynności na arbitralnie przyjętym poziomie (zwykle w przedziale między 15 a 20%). Jednak w świetle polskich przepisów prawnych, regulujących transakcje dotyczące znaczących (przekraczających 10%, a w niektórych przypadkach nawet 5%) udziałów w polskich spółkach publicznych, wydaje się prawdopodobne, iż stosowanie dyskonta z tytułu niskiej płynności może powodować zaniżenie wyceny tych spółek niepublicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 281-288
Keywords: wycena spółek; dyskonto z tytułu braku płynności; ustawa o ofercie