Rachunkowość połączeń odwrotnych - Luty, Piotr (Reverse Mergers, 2009)
Podstawowym celem niniejszej pracy jest wskazanie i omówienie problemu występowania w polskiej rzeczywistości gospodarczej połączeń odwrotnych, które nie zostały zdefiniowane w Ustawie o rachunkowości. Zamieszczona w Ustawie o rachunkowości definicja spółki przejmującej różni się od tej przyjętej w Międzynarodowych Standardach Sprawozdawczości Finansowej. Taki stan prawny może powodować odpowiednie uzgadnianie parametrów planu połączenia jednostek gospodarczych w celu osiągnięcia zamierzonego wcześniej skutku. Zmiana w Ustawie o rachunkowości definicji spółki przejmującej, a także wprowadzenie połączeń odwrotnych pozwoliłyby na rzetelne przedstawienie obrazu jednostek gospodarczych po połączeniu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 235-242
Keywords: rachunkowość; połączenia jednostek gospodarczych