Bilans jawny a bilans ukryty współczesnego przedsiębiorstwa - Bąk, Melania (An Open Balance Sheet and Hidden Balance Sheet in the Modern Enterprise, 2009)
Współczesne przedsiębiorstwo potrzebuje pełnego zestawu informacji o swoich zasobach majątkowych i wewnętrznej wartości firmy. Informacje te pochodzą zarówno z bilansu jawnego, jak i z bilansu ukrytego. Bilans jawny (tradycyjny) prezentuje w ujęciu rzeczowo-finansowym wszystkie składniki majątkowe, które podlegają wycenie bilansowej i mogą być ujawniane w myśl prawa bilansowego. Bilans ukryty stanowi specyficzną część współczesnego sprawozdania przedsiębiorstwa. Obejmuje on te składniki, które nie podlegają prawu bilansowemu, czyli nie są wyceniane i prezentowane w tradycyjnej formie bilansu. Bilans ukryty pozwala określić, np. co wpływa na wewnętrzną wartość firmy. Między bilansem jawnym a bilansem ukrytym istnieją zależności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 220-234
Keywords: bilans; bilans jawny; bilans ukryty; bilans tradycyjny; bilans współczesny