Wpływ opodatkowania na realną wartość inwestycji finansowych konsumentów - Biernacki, Krzysztof (Taxation's Influence on the Real Rate of Consumer Investment's Return, 2009)
Artykuł omawia problematykę wpływu opodatkowania na ostateczną, realną wartość inwestycji finansowych osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej w Polsce. W tym celu analizie poddano trzy czynniki, które wypływają na kształtowanie się ostatecznej wartości inwestycji: nominalną stopę procentową, stopę inflacji i stawkę podatku. Uzyskane wyniki wskazują, iż w długich okresach (ponad 25 lat) trwania inwestycji, kwota podatku może przekraczać realną wartość odsetek z inwestycji. Może być to przyczyną niskiego zainteresowania polskich konsumentów udziałem w długookresowych planach oszczędzania, w tym gromadzenia środków na przyszłą emeryturę.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 211-219
Keywords: opodatkowanie osób fizycznych; nominalna stopa procentowa; inflacja; podatek