Nieparametryczne i parametryczne metody pomiaru efektywności - Ćwiąkała-Małys, Anna; Nowak, Wioletta (Nonparametric and Parametric Methods of Efficiency Measurement, 2009)
W artykule skupiono się na technicznej i ekonomicznej efektywności oraz różnych metodach ich pomiaru. Dokonano analizy porównawczej nieparametrycznych i parametrycznych granicznych metod pomiaru efektywności. W celu pomiaru technicznej efektywności wykorzystano metodę granicznej analizy danych (DEA) oraz metodę swobodnego ustalania obwiedni (FDH). Z kolei trzy parametryczne metody, tzn. stochastyczna, graniczną metodę (SFA), metodę swobodnego rozkładu (DFA) i metodę grubej granicy (TFA) zastosowano do pomiaru ekonomicznej efektywności. W artykule pokazano, że różne metody pomiaru efektywności generują, niespójne wnioski.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 197-210
Keywords: efektywność techniczna