Istota pożyczek społecznościowych w ich nowoczesnym wydaniu - Kubiak, Damian (The Essence of Social Lending in Its Modern Edition, 2009)
W artykule przedstawiono charakterystykę funkcjonowania pożyczek społecznościowych ze szczególnym uwzględnieniem tych realizowanych za pomocą platform internetowych. Autor ukazał główne zalety i wady pożyczek społecznościowych w kontekście alternatywnych produktów oferowanych przez system bankowy. Zwrócono również uwagę na ryzyko towarzyszące tego typu transakcjom. Zaprezentowane zostały także pionierskie serwisy social lending na świecie oraz w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 187-194
Keywords: pożyczki społecznościowe; social lending; źródła pozyskania kapitału; inwestycje