Mikroubezpieczenia na świecie - działania komercyjne i niekomercyjne inicjatywy wspierające - Kurek, Robert (Microinsurances in the World - Commercial and Non-Commercial Supporting Initiatives, 2009)
Mikroubezpieczenie to specyficzny rodzaj ubezpieczenia skierowany do osób mało zarabiających, oparty na klasycznych zasadach i procesach ubezpieczeniowych. Idea mikroubezpieczeń rozwinięta została, aby znieść jedną z barier rozwojowych dla osób ubogich, a zarówno inicjatywy sektora niekomercyjnego, jak i oferta sektora komercyjnego pokazują, że dopasowane do potrzeb i dobrze opracowane produkty wywołują bardzo duże zainteresowanie. Mikroubezpieczenia są także częścią składową wielu płaszczyzn partnerstwa między państwem a sektorem prywatnym, które pozwala na zarządzanie ryzykiem związanym z katastrofami naturalnymi (powodziami, obsunięciami ziemi), są wspólnym instrumentem obniżania podatności na zagrożenia związane ze zmianami klimatycznymi, a także polem do opracowania specjalnych programów gospodarczych (dla mikroprzedsiębiorstw) lub społecznych (edukacyjnych, zdrowotnych, żywieniowych itp.).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 165-175
Keywords: mikrofinanse; rozwój; mikroubezpieczenia; kraje rozwijające się; ryzyka egzystencjalne