Ogólny przegląd wewnętrznych uwarunkowań rozwoju działalności reasekuracyjnej w Polsce - Hajduga, Elżbieta (A General Review of Inner Conditions of Reinsurance Activity Development in Poland, 2009)
W ramach wewnętrznych uwarunkowań rozwoju działalności reasekuracyjnej ogólnie scharakteryzowano uwarunkowania finansowe i zarządcze. Strategia i cele działania pozwalają na zdefiniowanie określonego rynku i określonej potrzeby oraz pomagają opracować odpowiednią i "wyjątkową" ofertę dla rynku. Pokazano również, w jaki sposób ocena ratingowa może wpływać na wybór reasekuratora, a co za tym idzie jego pozycję na rynku. Skoncentrowano się na determinantach rozwoju działalności reasekuracyjnej w ramach racjonalnej polityki w zakresie tworzenia portfela reasekuracyjnego, skutecznej polityki w zakresie kosztów prowadzenia działalności reasekuracyjnej, efektywnej polityki inwestycyjnej reasekuratorów oraz spełnienia wymagań kapitałowych reasekuratorów. Ukazano także kanały dystrybucji wykorzystywane przez reasekuratorów oraz odpowiedni dobór pracowników zatrudnionych do obsługi umów reasekuracyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 140-150
Keywords: uwarunkowania; cele; strategia działania; pozycja rynkowa; portfel reasekuracyjny; koszty działalności reasekuracyjnej; polityka inwestycyjna