Regulacje i praktyka polskich funduszy sekurytyzacyjnych - Półtorak, Bogusław (Regulations and Practice of Securitization Funds in Poland, 2009)
Inicjatywa powołania pierwszych sekurytyzacyjnych funduszy inwestycyjnych w Polsce powstała w firmach windykacyjnych, które przygotowały kompleksową ofertę odkupu i administrowania wierzytelności straconych banków komercyjnych. Inwestorów zainteresowanych taką formą lokowania środków pozyskano przede wszystkim z zagranicy. W związku z powyższym bezpośrednim celem artykułu jest ukazanie regulacyjnych i ekonomicznych warunków wprowadzenia do polskiej rzeczywistości gospodarczej specjalistycznych funduszy inwestycyjnych, których domeną jest nabywanie pul wierzytelności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 115-124
Keywords: fundusz inwestycyjny; towarzystwo funduszy inwestycyjnych; fundusz sekurytyzacyjny; sekurytyzacja; kredyt; wierzytelność; rynek kapitałowy