Znaczenie zewnętrznej pomocy finansowej dla procesu restrukturyzacji banków spółdzielczych - Mleczko, Urszula (The Significance of External Financial Aid for the Process of Restructuring of Cooperative Banks, 2009)
Jednym z istotnych czynników mających wpływ na przebieg procesu restrukturyzacji i poprawę sytuacji finansowej banków spółdzielczych była udzielona im zewnętrzna pomoc finansowa. Pomoc ta miała różne formy i była przekazywana oraz kontrolowana przez NBP, ministra finansów i BFG. Istotny dla procesu restrukturyzacji banków spółdzielczych był moment przekazania tych środków finansowych oraz ich wielkość. Celem publikacji jest przedstawienie wpływu zewnętrznej pomocy finansowej na poprawę wyników finansowych oraz wzrost funduszy własnych sektora spółdzielczego. W związku z tym przedstawione zostaną różne formy pomocy finansowej oraz ich udział w wynikach finansowych wypracowywanych przez banki spółdzielcze w latach 1996-2005.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 94-103
Keywords: restrukturyzacja spółdzielczego sektora bankowego; obligacje restrukturyzacyjne; kredyt wekslowy NBP; pomoc finansowa z BFG; pomoc de minimis