Zaburzenia na rynkach finansowych a potrzeba istnienia sieci bezpieczeństwa finansowego - Ostalecka, Agnieszka (The Turbulences in Financial Markets Versus a Need for Financial Safety Net Existence, 2009)
Celem artykułu jest prezentacja korzyści i kosztów istnienia sieci bezpieczeństwa finansowego. Głównymi przesłankami tworzenia i utrzymywania sieci bezpieczeństwa finansowego są: znaczenie stabilności finansowej i potrzeba jej zapewniania, ryzyko destabilizacji banków w przypadku braku mechanizmów regulujących, istnienie ryzyka systemowego, potrzeba ograniczania niedoskonałości rynku (w tym asymetrii informacji), a także znaczenie systemu bankowego dla gospodarki. Jednakże pomimo licznych argumentów przemawiających za tworzeniem sieci bezpieczeństwa finansowego, należy pamiętać, że jej istnienie generuje zarówno bezpośrednie koszty związane z jej funkcjonowaniem, jak i koszty tworzenia pokusy nadużycia oraz osłabiania dyscypliny rynkowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 73-83
Keywords: sieć bezpieczeństwa finansowego; system gwarantowania depozytów; nadzór bankowy; pożyczkodawca ostatniej instancji