Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych jako źródło pomocy publicznej udzielanej przedsiębiorcom - Koza, Andrzej (The State Fund for Rehabilitation of Handicapped Persons As a Source of State Aid, 2009)
Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej spowodowało m.in. konieczność ograniczenia pomocy publicznej udzielanej przedsiębiorcom. W Unii Europejskiej dopuszcza się stosowanie pomocy publicznej na wsparcie zatrudnienia osób niepełnosprawnych. W Polsce główną instytucją udzielającą pomocy publicznej na wsparcie zatrudnienia osób niepełnosprawnych jest Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. W latach 2004-2007 udzielił wsparcia stanowiącego pomoc publiczną na kwotę ponad 4,8 mld zł, co stanowiło 22,4% ogólnej kwoty pomocy publicznej udzielonej w Polsce w tych latach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 38-47
Keywords: finanse publiczne; pomoc publiczna dla przedsiębiorców; osoby niepełnosprawne