Pożyczki preferencyjne z funduszy ochrony środowiska i gospodarki wodnej na przykładzie finansowania miast na prawach powiatu - Dziuba, Jarosław (Preference Loans from Environment Protection Funds and Water Resources Economy in Financing Towns with District Rights, 2009)
W zakresie działania jednostek samorządu terytorialnego leży wiele zadań związanych z ochroną środowiska naturalnego. Finansowanie niezbędnych inwestycji w tej dziedzinie może odbywać się z wykorzystaniem preferencyjnych pożyczek udzielanych przez fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej. Cechują się one dużą atrakcyjnością przede wszystkim ze względu na niskie oprocentowanie, stosunkowo długie terminy spłaty oraz okresy karencji, a także możliwość umorzenia części długu. Potrzeby pożyczkowe miast na prawach powiatu jednak znacznie wykraczają poza cele związane z ochroną środowiska, co powoduje, że w przypadku tych jednostek znaczenie omawianych instrumentów jest niewielkie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 27-37
Keywords: samorząd terytorialny; przychody zwrotne; ochrona środowiska; fundusze celowe