Skuteczność hedgingu dynamicznego na przykładzie opcji na WIG20 - Węgrzyn, Ryszard (Effectiveness of Dynamic Hedging on the Example of Options on WIG20, 2009)
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie możliwości oraz skuteczności zastosowania dynamicznych operacji zabezpieczających do ograniczania ryzyka kursów akcji na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W szczególności zwrócono uwagę na następujące rodzaje hedgingu dynamicznego: delta hedging, delta-gamma hedging oraz delta-gamma-vega hedging. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 489-497